phoneiconSme tu pre Vás 043/4211 333
Úvod

Nový zákon o odpadoch sa odkladá, pokute z Bruselu zabráni krátka novela

Rezort životného prostredia musí konať a zabrániť škodám a pokutám, ktoré hrozia Slovenskej republike pre konania Európskej Komisie. Tie predchádzajúce vedenie ministerstva životného prostredia trestuhodne zanedbalo, hoci malo urobiť nápravu do konca roka 2010. Preto envirorezort nebude pokračovať v legislatívnom procese tohto zákona o odpadoch a pripravil len krátku novelu, ktorá zavedie európsku legislatívu do našich zákonov podľa požiadaviek EÚ. Predloží ju v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministerstvo životného prostredia predložilo krátko po nástupe súčasnej vlády do legislatívneho konania nový zákon o odpadoch. Podľa prechádzajúceho vedenia bol zákon pripravený, odborne vydiskutovaný a mal vyriešiť aj spory s Európskou Úniou. Komplexne mal upraviť problematiku odpadov a súčasne obalov. To sú aj jednotlivo mimoriadne zložité témy s rozsiahlymi a najmä ekonomickými dosahmi na veľkú časť spoločnosti, od výrobcov, spracovateľov, až po samosprávy a štát.

Realita však ukázala, že zákon je zlý. Výsledkom medzirezortného pripomienkového konania je viac ako 2800 pripomienok, z toho vyše 1800 zásadných. Len odstránenie rozporov by trvalo mesiace, teda čas ktorý Slovenská republika nemá, ak chce odvrátiť sankcie Bruselu. Rezort bol pripravený aj na túto možnosť. Situáciu bude riešiť krátkou novelou, ktorá zavedie do našich zákonov len platnú európsku legislatívu.

Výsledky pripomienkového konania neskončia v koši. Pripomienky zohľadní nový, pripravený a skutočne prerokovaný zákon o odpadoch. Slovensko posunie k moderným európskym krajinám. Zostáva prioritou pre toto volebné obdobie, ale nemá zmysel prijať zákon, ktorý naráža na tak zásadný odpor verejnosti a odbornej verejnosti, samosprávy, aj štátnej správy.

Zdroj: http://www.minzp.sk/tlacovy-servis/tlacove-spravy/tlacove-spravy-2012/tlacove-spravy-august-2012/novy-zakon-odpadoch-dalsi-postup.html

Pokiaľ sa chcete s nami skontaktovať môžete využiť tento formulár, príp. adresovať vašu požiadavku priamo na
fatra@brantner.sk. Súčasťou formuláru je aj príloha, kde môžete priložiť akýkoľvek súbor.

Vážený zákazník,
dovoľujeme si Vás požiadať o vyplnenie tohto dotazníka, ktorého cieľom je ohodnotiť spokojnosť
zákazníkov so službami spoločnosti Brantner.


Ďakujeme Vám za ochotu a čas strávený vyplnením dotazníka, ktorý nám pomôže pri neustálom zlepšovaní našich služieb.
Dotazník vyhodnotí zodpovedný pracovník.